Hoe te beleggen in indexfondsen

Indexfondsen bieden u een eenvoudige, gemakkelijke en betaalbare manier om in aandelen en obligaties te beleggen zonder dat u ze zelf hoeft te kiezen. Sterker nog, het is eigenlijk de aanbevolen strategie voor het opbouwen van rijkdom voor de gemiddelde Joe. U kunt indexfondsen gebruiken als uw belangrijkste beleggingsstrategie om u helemaal tot aan uw pensioen en daarna te dragen.

Als alle flitsende GameStop-activiteiten ingewikkeld aanvoelden, is hier een door adviseurs goedgekeurde manier om rijkdom op te bouwen via indexfondsen.

Wat is een index?

Een “index” is een statistisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om de waarde van een bedrijfstak te meten. De S&P 500 is bijvoorbeeld een van de bekendste indexen en meet hoe goed de top 500-bedrijven in Amerika het doen. In dit geval is het een index van de algehele economie, en het is wat je elke avond op het nieuws ziet wanneer de nieuwsankers praten over de markt die omhoog of omlaag gaat.

Wat is een indexfonds?

Indexfondsen zijn relatief recente uitvindingen. Ze werden voor het eerst gepopulariseerd door de undersung-held van de investerende nerdcultuur, Jack Bogle, in 1976.

Vóór Bogle was er maar één manier om in aandelen te beleggen zonder ze rechtstreeks te kopen: door iemand anders te betalen om ze voor u te kiezen, in de vorm van een beleggingsfonds. Je zou een aandeel van een fonds kunnen kopen, wetende dat iemand die slimmer is dan jij, de aandelen van dat fonds koos om in te beleggen.

Het idee was dat door iemand het fonds te laten beheren, u een beter rendement zou krijgen dan gemiddeld, behalve dat u dat in de meeste gevallen niet doet. Beleggingsfondsen zijn er nog steeds, en dit is nog steeds waar: zelfs deskundige aandelenkiezers verdienen over het algemeen minder dan de markt als geheel, gemeten aan de hand van indexen zoals de S&P 500.

Dat leidde tot een lichtpuntje voor Bogle: als de index het sowieso al beter doet dan de actief beheerde fondsen, waarom zou je dan niet gewoon een fonds maken op basis van de index? Een indexfonds, zo u wilt.

Hoe indexfondsen verschillen van ETF’s en beleggingsfondsen

Als u nieuw bent in de beleggingswereld, ziet u drie termen die veel worden gebruikt: indexfondsen, beleggingsfondsen en ETF’s. Het is belangrijk om te weten hoe ze verschillen, zodat u de juiste voor u kunt kiezen.

Beleggingsfondsen zijn een verzameling aandelen waarvan u een aandeel kunt kopen. Ze kunnen ofwel actief worden beheerd door een levende mens of een indexfonds. U leest het goed: een indexfonds is slechts een soort beleggingsfonds waarbij de aandelen en obligaties worden gekozen op basis van vooraf vastgestelde criteria in plaats van op een levend persoon.

 

ETF’s verdiepen zich wat meer in hoe het kopen en verkopen van beleggingen eigenlijk werkt. ETF’s worden verhandeld op de dagmarkt, in plaats van aan het einde van de dag zoals bij beleggingsfondsen. Over het algemeen kunt u ETF-versies van zowel indexfondsen als actief beheerde fondsen kopen. Ze hebben ook lagere investeringsminima, dus als u slechts een paar dollar over heeft, is dit misschien een betere keuze voor u.